Plivaj, jer samo ćeš tada znati da si živa.

Almir je rekao da napišem nešto smiješno. Dosta je ljudima njihove muke. Ko će još čitati tvoju?! Valjda on zna moju muku, pa misli cijeli svijet je zna. Kaže jednom kad je išao na posao... negdje u Rajlovcu zaustavio je auto, jer se pored ceste ukaza nesvakidašnji prizor-čovjek i lane.           Jao što je lijepo! Odakle vam? - upita čovjeka.                                       Imam- kratko i jasno odgovori čovjek , bez bilo kakve potrebe da objašnjava dalje.                                                             Jao baš je divno! Odakle vam lane?!- upita opet.                               Nije lane, to je jare. I eto-imam!

Ivana je imala muža. Ljubav iz studentskih dana. Princ na bijelom konju. Mali stan u centru, dovoljan za dvoje koji se vole. Radnim danima su ručali u gradu. Vikendom su bježali iz grada. Ivana se smijala glasno poput grmljavine. On je volio da  gleda rupice na njenim obrazima. Ljetovanja na Hvaru, Prvi maj kod njegovih. Rodili su djevojčicu žutu i nasmijanu. Dani su bili brži od njih, ali su se ipak brojali. Radio je sve više i gledali se sve manje. On je upoznao Lejlu, a Ivana je shvatila da ga zapravo ne poznaje. Stan je postao mali, za dvoje koji se ne vole više. Jednog jutra se nisu probudili zajedno. Jedino sunce koje ih je grijalo bilo je ono malo, žuto i nasmijano. Crni oblak bio je veći. Princ nije bio princ. Bio je konj. I eto - imala ga je.

Jare mi je stvarno smiješno, a ovo o konju baš i nije.

Lejla je krajem ljeta otišla negdje u Evropu, raditi kao medicinska sestra. Konj nije više jahao...barem se tako pričalo. Lejlina sestra Selma radila je dva posla. Jedan od devet do pet, drugi od pet pa dok joj se oči ne zatvore. Ispeglana košulja za muža, tri bijele majice za fizičko. Tri užine sa pecivom od integralnog brašna, tri jabuke i jedna poruka na stolu- utoplite se! Roditeljski svakog drugog četvrtka... taman da se podsjeti koliko je dobar roditelj. To koliko je dobra supruga znala je jednom u mjesecu, uglavnom kad su joj neplodni dani. Za četvrtu užinu nije bila spremna. Zlaja je bio spreman donijeti kafu na pauzi i prvi čestitati rođendan. Selmu je pokrivao kod šefa svaki put kad kasni. Znao je sve tračeve o njoj i prepričavao ih je na posebno zabavan način. Zlaja je postao Selmina zabava na koju drugi nisu bili pozvani. Kući je donosila integralno pecivo, kilogram jabuka i tonu laži. Na dan Zlajinog vjenčanja plakala je.

Konj je izgubio posao prije nego što je Sunce naučilo prva slova. Ivanu nikad nije   izgubio . Povlačio se po tuđim stanovima i pisao joj kilometarske pouke. Na neke je odgovarala, a na neke plakala. Molio je da mu oprosti. Dva dana nakon Nove godine vratio se u mali stan u centru. Neke su tuge spremili u stari ormar. Dane su bojili suncem i učili da vole jedno drugo. Na dan kada je Sunce diplomiralo držali su se za ruke. Onaj stari ormar nikada više nisu otvorili.

Sunce gazi dvadestipetu. Gazi je svojom nogom dugom metar i dest. Čeka poruku na displeju i onda joj se usne razvuku u veliki osmijeh.Svi su zaljubljeni u nju, a ona ne želi da se zaljubi. Kaže da se plaši i da prosto ne zna da li bi mogla ikada ikome vjerovati. Previše straha za tako bezbrižne godine. Voljela bih joj reći da veza nije mirna luka i zona komfora. Ne želim je uplašiti još više.

Talasa se to more i onda kad je mirno. I često sijevaju munje i liju velike kiše. Na horizontu ponekad vidiš samo ono što želiš da vidiš. Vjeruješ da tražiš pusti otok na kojem će nastaniti svoje snove. Nađeš ga i nakon što snovi počnu da se ostvaruju shvatiš da otok nije baš tako pust. I onda ponovo ideš na otvoreno more boriti se sa talasima i olujama.I to što neki put ostaneš bez broda ne znači da i dalje nisi mornar. Plivaj, jer samo tada ćeš znati da si živa.

Sunce moje, veza je more, a ljubav nije na pustom otoku. Ona je u pjeni talasa, ponekad mala i ponekad veća od tebe. Nemoj da te strah napravi onom koja sjedi na obali dok brodovi plove. U sunčanom danu boje su potpuno stvarne,ali najjača svijetlost najbolje se vidi u noći.

I to što se nekada jare pretvori u lane i princ u konja stvarnost je koju trebaš prigrliti !

Jednoj Z.

99 views0 comments

Recent Posts

See All