Ko je ubio Adama?!

Priča ide ovako: Ona se budi, on joj poželi dobro jutro.Ona mu pravi kafu, on joj kaže da ne hoda bosa. On je zove i podsjeti je da mora jesti, ona mu sprema večeru.Ona ne zaboravlja važne datume, on kupuje pogrešne poklone. Ona podržava slobodu u vezi, on uživa u svojoj slobodi. Ona nosi na treći sprat preteške kese, on diže preteške tegove. Ona organizuje putovanje, on uživa na putovanju. Ona ima sebe, on i sebe i nju.

Poznajem toliko mnogo divnih žena koje su same. Poznajem isto toliko divnih žena koje su u lošim vezama. I sve one žele samo jedno - muškaraca.

Muškarac je osoba muškog roda čiji mozak premašuje domet vlastitog penisa, a hrabrost veličinu spostvenih testisa. Muškarac je prijateljica bez umjetnih noktiju. Muškarac je osoba koja zna da smo mi uvijek i bez izuzetka nježniji spol. Muškarac je osoba koju neće zavarati to što možemo same da zamijenimo gumu na autu. Muškarac je onaj koji nam pokaže koliko smo sretne zato što smo njegove. Muškarac je početak i kraj žene, samo ako to zna. Negdje na dalekoj planeti Mars oni su izumrli.

Nisam romantična, nisam čak i kada se trudim to biti. Nisam cmizdrava i nisam patetična. Prezirem dostave cvijeća i parfemske rafale. Volim poruku, na rukom otkinutom papiru, napisanu na brzinu. Ne trebam taksistu i sponzora. Nosača kesa na treći sprat, šetača psa. Ne trebam uslugu, trebam želju. I volim to što nekome spremam večeru, volim kad izgledam tako da me on želi , volim kad pričam tako da uživa slušati me. Na koncu - žena sam.

A mi žene želimo pripadati. Pripadaš tamo gdje si ostavila sve svoje strahove, tamo gdje si prvi put poželjela ostati zauvijek. Velika je to stvar. Staviš se na nišan i čekaš da budeš pogođena. I dok hvataš metke u letu, hraniš snove i nade, razmišljaš o svim mogućim strategijama osvajanja, shvatiš da si više muško nego što je to za jednu ženu prihvatljivo. A želiš ga imati, a ne biti On. Dok diše pored tebe želiš vrisnuti i reći da si samo sasvim obična žena, ni slučajno ona sa fotografija na instagrmu. Da mrziš ponedjeljak, da jedva plivaš u svijetu muškaraca, da nemaš pojama šta praviti za večeru, da nemaš vremena otići na depilaciju, da te plaši to što često šutite , da znaš da će tišina roditi jedno veliko dijete... ne nalik na vas dvoje... već nalik na tišinu, na neke druge puteve, da će vas to dijete razdvojiti, udaljiti. Okreneš se na drugu stranu kreveta, još pet sati do alarma, novi dan nikoga čekati neće... izabereš taktiku kukavice i govoriš sebi da će jednom možda biti drugačije....

On šuti. I danas. I sutra. Šutiš i ti.

Nije se iščupalo drvo zbog jakog vjetra. Iščupalo se zbog slabog korijena. I to je tako. Nema tu mnogo mudrosti.

Adam nije tražio Evu, ali je bio sretan što ju je dobio. Eva je voljela Adama, ali je ubrala zabranjenu jabuku. A priča ide ovako... on nije vidio, a ona nije željela da on vidi.

Samo još uvijek ne znam... ko je ubio Adama? Eva ili Evina očekivanja?!

Sarajevo; BiH

879 views0 comments

Recent Posts

See All